Toto

‘Supernatural’ Santana Sambung semula Residensi Las Vegas Selepas Runtuh Peringkat

Hall of Famer Rock & Roll Carlos Santana menyambung semula kediamannya di Las Vegas di Mandalay Bay pada hari Rabu. Ia menandakan penampilan pertamanya di bandar itu sejak rebah di tengah-tengah pertunjukan di Michigan pada 5 Julai.

Carlos Santana
Legenda gitar Carlos Santana, yang ditunjukkan dalam gambar tidak bertarikh Data SGP Hari Ini baru-baru ini, akan menyambung semula kediamannya di Las Vegas pada hari Rabu. (Imej: pagesix.com)
Konsertnya di Teater Muzik Pine Knob berakhir dengan nada yang menakutkan kira-kira sejam, apabila seseorang di atas pentas dilaporkan meminta orang ramai berdoa untuk bintang Woodstock yang asal kerana isu “perubatan yang serius”. Lelaki berusia 74 tahun itu kemudian melambai-lambai ketika dia dibawa pergi dengan pengusung. Anggota krew cuba menghalang pandangan orang ramai dengan kain hitam.

Nasib baik, Santana hanya mengalami keletihan haba dan dehidrasi. Dia dirawat dan dibebaskan dari Pusat Kecemasan McLaren Clarkston yang berdekatan lewat malam itu.

Kerana berhati-hati, legenda gitar itu menjadualkan semula beberapa pertunjukan yang tinggal dalam jelajah Amerika Utaranya dengan Bumi, Angin dan Api. Bagaimanapun, dia berasa cukup sihat untuk melakukan tiga pertunjukan terakhirnya bermula pada 24 Ogos 2022, di Amfiteater Cellairis di Lakewood di Atlanta, Ga.

Meneruskan Legasi
Santana dijadualkan mengadakan pertunjukan tambahan Mandalay Bay pada 16, 17, 18, 21, 24 dan 25 September. Tiket boleh didapati di houseofblues.com/lasvegas/santana.

Residensi Mandalay Bay House of Blues beliau bermula 10 tahun lalu. Kumpulan itu telah memenangi banyak anugerah utama, termasuk lapan Anugerah Grammy dan tiga Anugerah Grammy Latin. Band ini paling dikenali untuk album Supernatural 1999 dan single mega “Smooth.”

Santana turut dianugerahkan Anugerah Ikon oleh Naib Pengerusi Suruhanjaya Data Sidney Clark County Justin Jones awal tahun ini. Anugerah itu hanya diberikan sekali sebelum ini kepada Caesars Entertainment, memberi penghormatan kepada roda pemerhatian High Roller.

“Dia berpindah ke sini, dia tidak datang membuat persembahan di sini,” kata Jones mengenai Santana. “Sepanjang dekad yang lalu dia menjadi sumber yang sangat besar kepada komuniti kami.”

Ketakutan Kesihatan yang Lebih Serius
Santana mengalami ketakutan kesihatan yang lebih serius pada Disember 2021 apabila dia dikejarkan ke pembedahan jantung kecemasan untuk membersihkan penyumbatan arteri.

Ia adalah 2:30 pagi, dan saya rasa seperti seekor gajah sedang duduk di atas dada saya,” katanya kepada Las Vegas Review-Journal pada Januari 2022. “Saya rasa ia adalah 94% penyumbatan dalam satu arteri. Kami membetulkannya … tetapi mereka terpaksa pergi ke sana dengan seperti tali untuk terus membuat keadaan mengalir.”

Ini memaksa pembatalan residensi Santana Bay Mandalay hingga akhir tahun Hasil HK lepas. Bagaimanapun, jangkaan yang mengelirukan, dia kembali ke pentas pada penghujung Januari 2022.

“Prosedur yang saya lakukan adalah sangat, sangat serius, dan ia menyedut banyak tenaga daripada saya,” katanya kepada RJ. “Saya tidak akan dapat bermain (selagi) seperti biasa, untuk mempersembahkan muzik saya kepada orang ramai. Saya akan menjadi sangat cepat. Ia adalah prosedur yang memerlukan banyak masa. Badan tidak suka apabila seseorang masuk ke sana.