Toto

Piala Dunia FIFA Menawarkan Pendekatan Unik untuk Pertandingan Bola Sepak

FIFA 2022 di Qatar akan menjadi bersejarah atas beberapa sebab. Bukan sahaja kerana pertama kali diadakan dari November hingga Disember, dan bukan pada pertengahan tahun seperti biasa. Tetapi ia juga akan menjadi Piala Dunia pertama di mana pengadil wanita mengawasi perlawanan bola sepak lelaki.

Stephanie Frappart
Pengadil bola sepak Perancis Stephanie Frappart mengeluarkan kad kuning di atas padang. Dia adalah salah seorang daripada tiga ref wanita yang akan merasmikan perlawanan Piala Dunia tahun ini. (Imej: Mike Egerton/PA Wire)
Tiga pengadil wanita ialah Yoshimi Yamashita dari Jepun, Stephanie Frappart dari Perancis dan Salima Mukansanga dari Rwanda. Mereka adalah antara 36 nama yang dipilih untuk mengarahkan perlawanan Piala Dunia akan datang. Tiada seorang pun yang asing dengan meniup wisel dalam permainan bola sepak dan berkemungkinan mengikuti perlawanan persahabatan pasukan kebangsaan yang sedang berlangsung , yang mengira detik bermulanya Piala Dunia pada 20 November.

FIFA telah melantik tiga pembantu wanita daripada 69 dalam senarai – Neuza Back dari Brazil, Kathryn Nesbitt dari AS dan Karen Díaz dari Mexico.

Tiga pengadil yang dipilih telah pun berpeluang untuk mengarahkan perlawanan lelaki, dan amat mengejutkan bahawa penampilan sulung Piala Dunia mereka akan berlangsung di negara Timur Tengah. Di sana, wanita biasanya tidak mempunyai peluang yang sama seperti lelaki.

FIFA Memecahkan Acuan
Fappart telah menjadi pengadil dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia dan dalam Liga Juara-Juara, selain bersiul pada perlawanan akhir Piala Dunia Wanita 2019. Baru-baru ini, dia memegang kad itu pada perlawanan akhir Piala Perancis 2022.

Yamashita telah bekerja dalam perlawanan lelaki dalam liga Jepun dan Liga Juara-Juara Asia. Selain itu, dia mengadili beberapa perlawanan di Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Bagi pihaknya, Yamashita mahu memastikan peranannya sebagai pengadil Totobet SGP meningkatkan, bukan menghalang, keseronokan bola sepak. Dia berkata dalam temu bual, “Lebih daripada mengawal, saya memikirkan apa yang perlu dilakukan ke arah matlamat besar menjadikan bola sepak menarik.”

Mukansanga mencipta sejarah tahun lalu dalam Piala Negara Afrika. Dia adalah wanita pertama yang mengarahkan perlawanan dalam pertandingan dengan pasukan yang terdiri sepenuhnya daripada wanita.

Persahabatan Memberi Pertaruhan Rasa
Satu siri perlawanan persahabatan pasukan kebangsaan sedang berlangsung menjelang hari terbesar untuk peminat bola sepak. Rabu menyaksikan empat perlawanan, manakala Khamis membawa dua lagi perlawanan. Permainan ini adalah peluang untuk beberapa pasukan untuk meneruskan persiapan mereka sambil memberi para petaruh sukan merasai apa yang ada.

Tuan rumah Piala Dunia Qatar mempunyai permainan perlahan menentang Result Sidney Albania tetapi menang 1-0 selepas menjaringkan gol menerusi pukulan penalti. Cameroon seri menentang Jamaica pada hari Rabu, walaupun menjadi pilihan. Jamaica menyerang terlebih dahulu dengan jaringan pada masa kedua, dan ia memerlukan Cameroon – pemain harapan Piala Dunia – hampir baki peraturan untuk mengikat keadaan.

Mexico tidak menghadapi masalah untuk membawa keluar Iraq. Ia menang 4-0 dalam permainan yang dikawalnya selepas menjaringkan gol dalam tempoh tiga minit pertama.

Costa Rica mempunyai perlawanan yang agak mudah menentang Nigeria, menang 2-0. Ia menjaringkan gol dalam setiap tempoh tetapi mesti kekal dalam kawalan semasa Piala Dunia. Pemain membiarkan rasa marah mereka tidak terkawal lebih daripada sekali, yang boleh merugikan mereka.

Satu perlawanan pada hari Khamis mempunyai Arab Saudi berdepan Panama, yang tidak dapat melepasi kelayakan. Perlawanan dengan Arab Saudi sebagai Result HK pilihan adalah agak sekata, dengan Panama menyerang terlebih dahulu. Arab Saudi bertindak balas, dan permainan berakhir dengan keputusan seri 1-1.

Iraq dan Nicaragua masih dalam perlawanan mereka, dengan Iran di depan, 1-0. Masih ada lebih banyak masa untuk Nicaragua, pemain yang tidak diunggulkan dalam permainan ini, untuk melakukan sedikit keajaiban, walaupun ia tidak dalam perjalanan ke Piala Dunia.